Utrecht maakt er werk van om in 2040 een energieneutrale provincie te zijn

Politiek uit de provincie Utrecht 26 februari 2010 | 0 Comments

De provincie Utrecht zet concrete stappen om in 2040 energieneutraal te zijn. De energievoorziening moet daarvoor op een volledig nieuwe leest geschoeid worden. Zij laat zich daarbij adviseren door Jeremy Rifkin en zijn team. Zij verzorgen soortgelijke transitie operaties voor oa Rome en het Amerikaanse San Antonio.
Het is Rifkins overtuiging dat we momenteel in het eindspel van het gebruik van fossiele energiebronnen zitten. De energie revolutie die gaande is berust naar zijn overtuiging op vier pijlers:
1. Hernieuwbare energie (bijvoorbeeld wind en zon)
2. Gebouwen (bestaande gebouwen worden kleine energiecentrales, we krijgen een energievoorziening die vanuit vele bronnen wordt gevoed)
3. Communicatie tussen de energiebronnen (een slim netwerk, vergelijkbaar met internet) en
4. Opslag (om het nadeel van de wisselvalligheid van hernieuwbare energie op te vangen
Hierbij speelt watersof een rol. Je gebruikt elektriciteit om waterstof uit water te halen, waarna je er met een brandstofcel weer elektriciteit van maakt. Andere opslagmedia zijn bijvoorbeeld stuwmeren en vliegwielen.
Om het belang van communicatie te onderstrepen, gebruikt Rifkin het voorbeeld van de invoering van irrigatie in Mesopotamiƫ. Dit bleek zo ingewikkeld dat ze er ook het schrift voor uit moesten vinden. Een historische context rond zijn visie dat de nieuwe energievoorziening zal samengaan met nieuwe communicatienetwerken.
Midden maart 2010 moet het Masterplan Schone Economie er liggen. Een concreet plan voor een revolutionaire verduurzaming van de economie in onze provincie.

Lees mee over de voortgang van dit project. Alle informatie met presentaties is te vinden op: www.utrecht2040.nl

Leave a Reply