Afval van Waarde !

Geen categorie 9 december 2016 | 0 Comments

We hadden de kleinkinderen op bezoek. Brilverkleiner op de wc. Toestanden met het schonen van de billen. In mijn beweging om door te trekken riep ik achteloos: “Zo dat poepje kan aan de reis naar zee beginnen”. Ik zag mijn kleinzoon reageren. Daar had hij nog niet bij stilgestaan. Waar bleef het poepje nadat het uit de pot werd gespoeld? We hadden het er later op de bank uitvoerig over. In mijn hoofd ontstonden beelden van kampeervakanties aan de Joegoslavische kust waar je het riool in zee zag uitkomen en waar je, als je niet oppaste, tussen de drijvende drollen aan het zwemmen was.
Dat poepje gaat in 2016 niet meer naar zee. In Utrecht wordt in opdracht van het waterschap een gloednieuwe rioolwaterzuivering gebouwd. Door inzet van de PvdA wordt daar de nieuwste techniek (Nereda) toegepast. Biologische waterzuivering, waarbij bacteriën micro-organismen laten groeien in korrelstructuren, waarna het afval eenvoudig kan worden gescheiden van het gezuiverde water. Zonder toepassing van chemicaliën. Minder energieverbruik. Minder ruimte nodig. Goedkoper.
Het gezuiverde water wordt doorgegeven aan het oppervlaktewater en stroomt dan alsnog via de rivieren naar zee. Dat gezuiverde water heeft ten minste dezelfde kwaliteit als het water in die rivieren. De slibkorrels, het vaste afval, levert daarnaast ook nog eens de grondstof waarmee bijvoorbeeld bio plastic kan worden gemaakt. Ook wordt het fosfaat, de grondstof voor kunstmest, uit de urine gehaald. Dat afval heeft dus waarde. Uit de opbrengst betaalt het waterschap een deel van de kosten van het zuiveringsproces.

Die aandacht voor duurzaamheid en innovatie is niet vanzelfsprekend voor het waterschap. Het is de PvdA die de uitgangspunten in het verkiezingsprogramma had staan. Het zijn de PvdA-fractieleden die steeds maar weer de argumenten hebben herhaald en voldoende andere bestuursleden hebben overtuigd. Deze PvdA’ers worden geïnspireerd door de beginselen van de PvdA die recent een modern jasje kregen in het “Van Waarde” programma van de Wiardi Beckman Stichting. Die beginselen zijn: bestaanszekerheid, binding, zeggenschap, verheffing, goed werk en duurzaamheid.

Het poepje van mijn kleinzoon blijft in korrels achter aan de rand van de stad. Gaat vervolgens in vrachtwagens naar de omgeving van Moerdijk, waar het grondstof is voor bio-plastic. Fijn dat er zorgvuldig bestuurd wordt, met aandacht voor waarde. Dan kan mijn kleinzoon zwemmen in een zee die schoner is dan toen ik opgroeide.

Tagged in

Leave a Reply